Hussein al-Habshi

(? – 1996)

habib hussein

Habib Hussein served as imam at Masjid Al Abdul Razak since it was erected until his death. It was he who started the ratib and other zikr in the mosque.

He used to host the Sunday morning dars (reading group) lead by Syeikh Umar Al-Khatib which concentrate on the reading of  Ihya’ Ulumuddin, Sahih Al-Bukhari, Sahih Muslim and other smaller books.

May Allah bless his soul.

(Source: Webmaster)

Revisions

One Response to “Hussein al-Habshi”

  1. Sheikh Abdat June 16, 2013 at 1:39 am #

    Assalamualaikum Ustaz,izinkan saya untuk memberi sedikit maklumat tentang beberapa Ulama silam yang saya rasa banyak menabur bakti di Negara kita ini,yang mana saya kira jasa mereka banyak juga dicurahkan kepada masyarakat Islam Singapura.Seyogianya nama nama tidak disenaraikan di dalam post ini seperti Ustaz Syed Sidek Ismail,Sidi Abdul Rashid,Habib Ali Bin Isa Alhadat,Al-Allamah Ustaz Syeikh Muhamad Diab,Habib Abdullah Bin Shaikh Alsegaff(innaullaha ma’as shabirin),,Ustaz Ali Az-Zahir,Ustaz Ashor Bin Meon dan Ustaz Syed Ibrahim Al-Zahir.Kepada Ustaz bolehlah bertanya kepada bekas mufti Syed Isa Semait untuk buat rujukan dan kepastian,sekian dulu saya akhiri dengan ucapkan Jazakaullahu khairan khatirah dan Wassalam ..

Leave a Reply